Налице е неоснователно и противозаконно задържане на журналисти по време

...
 Налице е неоснователно и противозаконно задържане на журналисти по време
Коментари Харесай

Омбудсманът обяви за незаконен ареста на журналистите Димитър Стоянов и Атила Биро

 Налице е безпричинно и незаконно задържане на публицисти по време на реализиране на тяхната професионална активност, съобщи омбудсманът Мая Манолова.
Повод за изказването е информацията за арестуваните от полицията в Радомир публицисти Димитър Стоянов от „ Биволъ “ и Атила Биро от RISE Project Romania.

Според „ Биволъ “ двамата са били арестувани нощес, до момента в който се опитвали да спасят от заличаване документи, доказващи злоупотреби с европейски средства.

Омбудсманът организира диалог със старши комисар Димитър Попов, шеф на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Перник, който я е уведомил, че публицистите са били освободени в 4.30 часа тази заран.
 
„ От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождението им в 4.30  часа, омбудсманът установи, че е налице безпричинно и незаконно задържане на публицисти по време на реализиране на тяхната професионална активност “, написа в известието от кабинета на Мая Манолова.

Тя е безапелационна, че с изключение на подозрение за незаконно отнемане от независимост на двама публицисти се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на жителите да получават и търсят информация.

Омбудсманът изисква цялостна информация и гласност по случая, съответни дейности и търсене на дисциплинарна отговорност, в случай че бъдат открити превишаване на пълномощията от страна на Министерство на вътрешните работи. Липсата на информация остава усещане в обществото, че е изработен опит за възпрепятстване на журналистическо следствие, счита тя. 

Мая Манолова организира диалог и с посланика на Румъния у нас Йон Гъля, който я осведоми за подхванатите дейности от негова страна.  

Това не е първият случай, в който се прави опит името на „ Джи Пи Груп ” да бъде очернено посредством манипулативни и погрешни внушения. Освен че компанията ще предприеме всички вероятни стъпки за отбрана на положителното си име и престиж, настояваме способените държавни органи да проверяват изнесените от Биволъ.бг „ доказателства “, с цел да стигнат до истината за действителните цели на сходни журналистически „ следствия ". Това се споделя пък в публична позиция на компанията във връзка на случилото се. 

От компанията декларират, че от нея не са изнасяни, горени и закопавани никакви документи. „ Като водещ представител на строителния отрасъл „ Джи Пи Груп ” АД е сертифицирана по интернационалните стандарти ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 BS, OHSAS 18001:2007. Всяка година компанията се одитира от самостоятелен инспектор, който ревизира в това число и процесите по предпазване и архивиране на документи “, написа още в мнението на компанията. 

 

По публикацията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР